Corporaties willen vaker woningdelen

11 april 2024

Veel woningen met (te) weinig bewoners: corporaties willen vaker woningdelen

Woningdelen is een hot topic voor veel corporaties én terecht in deze tijd van woningschaarste. Frans Timmermans en Lisa Westerveld kwamen recent naar Nijmegen om onder andere een kijkje te nemen in een eengezinswoning die door ons gesplitst is en zo geschikt gemaakt is voor woningdelen. Goed om te zien dat politiek Den Haag belangstelling heeft voor de vernieuwende woonoplossingen van onze opdrachtgever Talis.

De bestaande indeling van de bovenverdieping hebben wij na het leegkomen van de woning aangepast, waardoor er nu twee eenpersoonshuishoudens kunnen wonen. De bewoners hebben elk een eigen (afsluitbare) slaapkamer met badkamer en suite. De benedenverdieping en tuin worden gedeeld. Omdat er constructief niks is veranderd, is dit een relatief goedkope, snelle (en zo nodig omkeerbare) ingreep die voor een deel van de woningzoekenden uitkomst biedt.

Woningdelen is voor Talis een oplossing voor de groeiende wachtlijst, de van wonen, maar ook voor sociale problematiek zoals eenzaamheid en de behoefte aan mantelzorg dichtbij. De huidige mismatch in de woningvoorraad vormt de basis. Tweederde van de woningzoekenden in het werkgebied is alleenstaand, maar de meeste woningen zijn juist bestemd voor gezinnen en dus groter dan nodig en daardoor ook vaak te duur. De wijk Dukenburg bijvoorbeeld is ooit gebouwd voor 30.000 mensen, maar er wonen er nu maar 22.000... 

Het ei van Columbus? Woningdelen heeft inderdaad veel voordelen. Huurders betalen minder huur, het biedt meer woonkwaliteit dan verkamering en meer woningzoekenden kunnen geholpen worden. Financieel en fiscaal zijn er nog wel struikelblokken. De politiek is nu aan zet om bestaande regelingen aan te passen, zodat deze voordeurdelers niet gekort worden op uitkeringen en toeslagen. Talis wil de komende jaren in totaal 2000 woningen splitsen. Wij zijn er klaar voor!

Ook bij de NOS werd er aandacht aan besteed. Klik op de link hieronder om de uitzending te bekijken. 

Meer weten over woningsplitsen? Vincent Jansen of Toine van Wijchen vertellen er graag meer over.

Bekijk hier de uitzending op NOS.nl
1711382847455

Vragen?

Neem gerust contact met ons op